O poveste despre invatarea pe tot parcursul vietii 

O poveste despre invatarea pe tot parcursul vietii

Asociatia Inceptus Romania este unul dintre participantii la dezvoltarea sustenabila a comunitatii prin implementarea de proiecte, precum si de crestere a capacitatii mediului organizational in accesarea de programe cu finantari nerambursabile.

In calitate de promotor al principiului invatarii pe tot parcursul vietii, prin activitatea de formare sau programele de dezvoltare, AIR sustine imbunatatirea performantei si dezvoltarea unor abilitati specifice care sa asigure cresterea si diversificarea competentelor profesionale ale personalului care activeaza in domeniul accesarii, monitorizarii si evaluarii proiectelor cu finatari nerambursabile.

photo-1458040937381-49c067dfd49a

Va invitam la o poveste de succes a unui participant la un program de formare profesionala in domeniul evalurarii de proiecte din fonduri nerambursabile sustinut de lectorii Metodica, practicieni cu experienta vasta in scriere, management si evaluare de proiecte.

In rolul principal, Cristina Boc – participant curs Evaluator proiecte Alba IuliaIMG_1504

 1. Care sunt motivele pentru care ai decis sa urmezi acest curs? 

Am inceput sa lucrez in administratia publica relativ recent. Am constientizat rapid ca o formare in domeniul evaluarii proiectelor este imperativa, in conditiile in care munca mea de zi cu zi implica redactarea unor cereri de finantare pentru fonduri nerambursabile. Un aspect esential in scrierea unui proiect bun este cunoasterea modului in care acesta va fi evaluat. In acest sens, aveam nevoie de perspectiva celor care se afla de „cealalta parte a baricadei” si mi-am dorit sa pot citi un proiect prin ochii celui care evalueaza.

 1. Cum consideri ca te-a ajutat cursul de Evaluator proiecte in activitatea ta la locul de munca?

Cursul oferit de Metodica m-a ajutat prin aceea ca am lucrat practic pe anumite programe de finantare, pe care apoi am depus proiecte reale.
De pilda, am evaluat la curs, sub forma de exercitiu, un proiect care fusese depus pe Fonduri Norevgiene si SEE. La mai putin de doua luni de la terminarea cursului, am depus, impreuna cu o colega care a participat si ea la cursul oferit de Metodica, un proiect pe aceasta linie de finantare. In redactarea cererii de finantare, am tinut seama, pas cu pas, de indicatiile oferite de Tunde si Andrei in timpul cursului, respectand in acelasi timp reperele oferite de ghidul evaluatorului (document la care nu am fi avut acces daca nu am fi participat la curs).DSC_0568

Proiectul a fost aprobat de Ministerul Fondurilor Europene, cu un punctaj de 91,5 puncte si se afla actualmente in implementare. Numele lui este Consolidarea capacitatii administrative prin mobilitate urbana durabila: parteneriat Alba Iulia – Trondheim si presupune un schimb de experienta intre cele doua administratii publice locale, in domeniul mobilitatii urbane. Opt angajati ai Municipiului Alba Iulia vor efectua o vizita de studiu la Trondheim, urmand apoi ca partenerii norvegieni sa efectueze apoi o vizita echivalenta in orasul nostru. Produsul final al proiectului va consta intr-un ghid de bune practici pentru administratiile locale din Romania, in domeniul mobilitatii urbane.

 1. Care consideri ca sunt avantajele de care poti beneficia urmand un astfel de program? 
 • Cursul este foarte practic. Dupa o scurta introducere teoretica indispensabila, am lucrat practic pe exemple de proiecte (evaluate pozitiv dar si negativ) care au fost depuse pe diferite linii de finantare. Astfel, inca de la debutul cursului am intrat in pielea unui Colaj newsletterevaluator: am inceput sa evaluam proiectele propuse ca exercitiu, am incercat sa acordam punctaje cat mai obiective si am invatat sa ne sustinem punctul de vedere pentru a argumenta punctajul acordat.
 • Cursul ofera acces la documente deosebit de utile, care altminteri nu sunt disponibile publicului larg. Este vorba in special de ghidurile dupa care expertii evaluatori se ghideaza in punctarea proiectelor. Aceste ghiduri, specifice pentru fiecare linie de finantare in parte, sunt mult mai detaliate decat ghidul aplicantului care este disponibil in mod public.
 • Flexibilitate: se lucreaza pe programele si liniile de finantare cele mai utile si mai relevante pentru participanti.
 • Formatorii sunt pregatiti temeinic, au o experienta practica vasta in scrierea si in evaluarea de proiecte. Sunt deschisi la dialog, dispusi sa tina legatura si sa ofere un sfat chiar si la mult timp dupa terminarea cursului. In timpul cursului, au simtit constant pulsul grupului, au fost adaptabili si au reusit sa transmita informatia intr-un mod atractiv, simpatic si interactiv.

      4. Enumera 3 lucruri pe care le-ai aplicat concret in urma absolvirii acestui curs.

 • Am redactat doua cereri de finantare (pentru proiectul aprobat pe Fonduri Norvegiene plus pentru un altul pe AFCN, pentru care  asteptam rezultatele) urmand precis, pas cu pas, informatiile de la curs si din ghidurile evaluatorilor pentru programele respective.
 • Am inceput sa tin seama, in toate materialele pe care le redactez, de sfaturile primite la acest curs. Mai precis, incerc sa formulez fraze clare, cat mai putin „contestabile” si cat mai lipsite de ambiguitate, in care sa argumentez obiectiv diferitele aspecte ale unui subiect.
 • Cand voi avea experienta ceruta in mod formal, ca numar de ani lucrati in domeniu, voi aplica pentru a evalua proiecte Erasmus+. Imi doresc foarte mult sa devin evaluator pe acest program.
 1. Ai recomanda acest curs? Care sunt motivele pentru care recomanzi acest program de formare? 

Da – recomand fara ezitare cursul si planuiesc chiar sa mai urmez un alt curs cu cei de la Metodica (expert achizitii).
Acest curs a fost pentru mine ca o fereastra deschisa spre cunoastere si spre viitor: am descoperit ocupatia de evaluator proiecte ca o activitate total noua pentru mine, dar care ma atrage si care se poate tranforma intr-o oportunitate de dezvoltare profesionala pe termen lung.

Perfectionarea, eficienta si specializarea generatiilor diferite de angajati, cat si a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, sunt obiectivele pe care membrii echipei Inceptus Romania le propun pentru persoanele care vor sa devina cu adevarat bine instruite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *